Spring naar inhoud

Golfje

Smart Delta Drechtsteden

Met Smart Delta Drechtsteden willen we slim samen vooruit. Dat doen we met elkaar: bedrijven, onderwijs en overheid. Ontstaan uit de zeven Zuid-Hollandse gemeenten aan het water die samen een unieke delta vormen. Samenwerken doen ze al jaren, Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Resultaatgericht, in wisselende verbanden, met respect voor elkaars identiteit, maar altijd langs de weg van een gezamenlijk punt en een plan. Koersvast en duurzaam vernieuwen de Drechtsteden zich, stap voor stap, recht op het doel af. Zo komt de regio in ruimtelijk en economisch opzicht slim samen vooruit voor de ongeveer 300.000 mensen die hier wonen. 

Smart Delta Drechtsteden zit in de lift en gaat verder: handen uit de mouwen, nuchter doorgaan en bouwen. Bouwen aan de energietransitie, slimme technologie, toegepaste innovatie, hoger onderwijs en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit.


Smart Delta Drechtsteden gaat voor

NieuwbouwMeer woningen
golfje

Smart Delta Drechtsteden gaat voor meer woningen: 25.000 nieuwe woningen tot 2030. En dat is essentieel. Want mensen die hier nu wonen, hebben een woning nodig die bij hen past. Dat geldt ook voor mensen van buiten de regio. Omdat ze terug willen verhuizen, of omdat ze hier werken en dichtbij hun werk willen wonen. Daarom werken de Drechtsteden aan voldoende passende woningen, zodat iedereen die dat wil hier goed kan wonen.ContainerterminalExtra banen

golfje

Smart Delta Drechtsteden gaat voor extra banen. Het gaat om 30.000 nieuwe werkplekken. Zowel bij bestaande als nieuwe bedrijven. Bedrijven die continu bezig zijn hun kennis en kunde te verbeteren en te vernieuwen. Onderwijs, overheid en bedrijfsleven werken nauw samen om die extra banen voor elkaar te krijgen. Dat is nodig voor een stabiele, economische toekomst. Het effect daarvan straalt niet alleen af op de Drechtsteden, maar op de Nederlandse economie als geheel.WaterbusBetere bereikbaarheid

golfje

Smart Delta Drechtsteden gaat voor betere bereikbaarheid. Daarom zetten de Drechtsteden hoog in om de regio via het water, de weg en het spoor bereikbaar te houden. Dit gebeurt met slimme oplossingen voor mobiliteit die zo duurzaam mogelijk zijn. Voorbeelden zijn meer openbaar vervoer over het water en een betere kwaliteit van het fietsnetwerk als duurzaam alternatief voor de auto.HuizenNieuwe energie

golfje

Smart Delta Drechtsteden gaat voor nieuwe energie. De regio is goed op weg om in 2050 energieneutraal te zijn. Want het is zaak om bij te dragen aan een stabieler klimaat en het leefbaar houden van de aarde, voor huidige én volgende generaties. Smart Delta Drechtsteden draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van Nederland en een duurzame toekomst voor de inwoners van deze regio.

Logo regio deal

Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem

De Drechtsteden en Gorinchem vormen samen het vijfde stedelijke gebied van Nederland. Acht gemeenten in twee regio's met dezelfde kenmerken: een rijke historie en een eeuwenoude traditie van vakmanschap, waar innovatiedrang en hard werken de boventoon voeren. Samen vormen ze een sterke regio. Om te zorgen dat het gebied aantrekkelijk blijft, moet er geïnvesteerd blijven worden in mensen, innovatie en in de economie.

Daarom heeft de regio, samen met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen de handen ineengeslagen om nieuwe verbindingen te leggen, anders samen te werken en initiatieven die bijdragen aan de brede welvaart in onze regio's te versnellen. De Drechtsteden, Gorinchem en de provincie Zuid-Holland investeren 22,5 miljoen euro in de regio op de thema's dynamische oevers, het toepassen van innovatie in de maakindustrie en een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Het rijk verdubbelt, met de Regio Deal, dat bedrag. Voor de hele aanpak is brede steun van onderwijs, bedrijfsleven en instellingen.
Golfje

slim · samen · vooruit
 • Nieuws

  Nieuws

  Nieuwsgierig naar het laatste nieuws of informatie over de thema's van Smart Delta Drechtsteden of de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem? Bekijk de laatste nieuwsberichten uit de regio. 

 • Partners

  laptop


  Visuele middelen van Smart Delta Drechtsteden nodig? Via deze link kom je bij de media kit van Smart Delta Drechtsteden. Hier vind je onder andere logo's, de animatievideo, de corporate story en kernboodschappen.

 • Nieuwsbrief

  Nieuwsbrief


  Wil je ons nieuws maandelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Smart Delta Drechtsteden! Dan ontvang je aan het einde van de maand het belangrijkste nieuws uit de regio.
Blijf op de hoogte
Volg ons op social media

Golfje

LinkedInTwitter

#slimsamenvooruit