Bedrijfsverplaatsing Peute Group resulteert in jaarlijkse afname van 27.500 vrachtauto's op de wegen
Stilstand betekent achteruitgang. Onder dit motto verhuisde het internationale recyclingbedrijf Peute Group in november 2023 van de tweede Merwedehaven in Dordrecht naar het Nedstaal-terrein in Alblasserdam. En met deze nieuwe huisvesting werd behoorlijk wat vooruitgang geboekt. Niet alleen creëerde het ruimte voor nieuwe bedrijvigheid langs de oevers, het versterkte ook het goederenvervoer over water, waarmee Peute Group bijdraagt aan het terugdringen van files op de A15/N3. Een bijdrage die de regio Drechtsteden goed kan gebruiken, want de komende jaren staan er in de regio meerdere hinderprojecten op de planning.
Het nieuwe hoofdkantoor en de productielocatie van Peute Group in Alblasserdam is via een interne baan verbonden met de terminal van BCTN. Containers worden daardoor niet meer met vrachtwagens via de openbare weg vervoerd, maar via de interne baan op een binnenvaartschip geladen en naar Rotterdam verscheept. Met deze bedrijfsverplaatsing haalt Peute dagelijks 110 vrachtauto's van de N3 en de A14 af. Jaarlijks resulteert dit in een afname van ca. 27.500 vrachtauto's per jaar op de wegen. Een duurzame impuls voor de regio Drechtsteden, met een forse CO2-reductie én terugname van de files. Peute hoopt andere werkgevers in de regio Drechtsteden hiermee aan te moedigen om hun vervoersstromen opnieuw te bekijken en slim om te gaan met mobiliteit.
Een nieuwe aanpak
John van den Heuvel (Managing Director Peute Group): “We zien allemaal dat de wegen overvol zijn. Bovendien is het lastig om bepaalde vacatures, zoals die van chauffeurs, in te vullen. De komende jaren zal het dus op een andere manier moeten. Als Peute zijn wij daarin denk ik een goed voorbeeld voor andere werkgevers, omdat we ons aanpassen aan de nieuwe situatie. We onderzochten hoe we onze vervoersstromen efficiënter kunnen inrichten en waar mogelijk kunnen combineren. Het vervoer over water sprak mij aan als een aantrekkelijk alternatief voor wegtransport. Deze vervoersstroom is schoner, betrouwbaarder en kostenefficiënter. Met de alternatieve route kunnen we de verbinding maken met de haven van Rotterdam, maar straks ook richting Europa. Er zijn zoveel waterwegen en binnenvaarterminals waar we gebruik van kunnen maken. Het vergt alleen wel een verandering in denkwijze van werkgevers om zo’n stap te durven zetten."
Betrokkenheid en vertrouwen
Naast de eigen mentaliteit van de werkgever, is het betrekken van de medewerkers cruciaal volgens John van den Heuvel. “Inmiddels werk ik ruim 24 jaar bij Peute, waarbij we een enorme groei hebben meegemaakt van twintig naar tweehonderd mensen. Deze grote groep medewerkers van productie en kantoor wil je allemaal meekrijgen. Vanaf dag één hebben we daarom iedereen geïnformeerd en betrokken bij de plannen. Zo werken we nu bijvoorbeeld met elektrische heftrucs en overslagkranen. Ook hebben we de meest zuinige componenten aangeschaft op onze machines om het energieverbruik te verlagen. Dat brengt ook verandering mee in de werkwijze voor medewerkers. Je moet hen daar op tijd in meenemen, anders gaat de continuïteit van je bedrijf verloren. Open en eerlijke communicatie was daarin heel belangrijk om het vertrouwen van het hele team te winnen. Nu vind vrijwel iedereen de nieuwe locatie fantastisch. We worden zelfs benaderd door mensen uit Alblasserdam en Papendrecht die graag bij zo’n modern en duurzaam bedrijf willen werken.”
Regionale samenwerking
Het realiseren van de bedrijfsverplaatsing was volgens John van den Heuvel enkel mogelijk dankzij de goede samenwerking. "Het gehele Drechtsteden bestuur en ontwikkelmaatschappij ROM-D heeft zich vanaf april 2019 meerdere jaren ingezet om de verhuizing tot een succes te maken. Dat hebben we echt met elkaar gedaan, met een financiële bijdrage vanuit de Regio Deal en in samenwerking met gemeente Dordrecht, gemeente Alblasserdam, maar ook de omliggende gemeentes in de regio Drechtsteden en ROM-D in het bijzonder. Alle partijen waren hierin zeer betrokken." Vanuit deze lokale en regionale ambities op het gebied van werkgelegenheid, heeft Peute in samenwerking met gemeente Alblasserdam, gemeente Dordrecht en ROM-D bijgedragen aan werkgelegenheid, door het aanbieden van kansrijk- en praktijkonderwijs en het begeleiden van mensen naar werk via diverse opleidingstrajecten. Daarmee vormt de nieuwe huisvesting van Peute een mooi voorbeeld van een regionale samenwerking, met een duurzame impuls voor de regio op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid én werkgelegenheid.
Stilstand betekent achteruitgang. Onder dit motto verhuisde het internationale recyclingbedrijf Peute Group in november 2023 van de tweede Merwedehaven in Dordrecht naar het Nedstaal-terrein in Alblasserdam. En met deze nieuwe huisvesting werd behoorlijk wat vooruitgang geboekt.
Meer 'Energietransitie' nieuws
-
23-09-2024
Boring onder de Merwede: een technisch hoogstandje
In Sliedrecht wordt hard gewerkt aan de aanleg van een warmteleiding dat duurzame warmte naar duizenden woningen zal brengen. Eind augustus 2024 werd... Lees meer over Boring onder de Merwede: een technisch hoogstandje
-
19-09-2024
Bezoek Ministerie van BZK aan project ‘Boring onder de Merwede’
Woensdag 18 september is de tweede en laatste warmteleiding van 1.200 meter onder de Merwede tussen Sliedrecht en Dordrecht aangebracht. Lees meer over Bezoek Ministerie van BZK aan project ‘Boring onder de Merwede’
-
16-08-2024
Volg Duurzaam Drechtsteden nu ook op social media!
Duurzaam Drechtsteden is vanaf nu ook te vinden op Facebook, Instagram en LinkedIn. Wil jij altijd op de hoogte zijn van de nieuwste tips en... Lees meer over Volg Duurzaam Drechtsteden nu ook op social media!