Feestelijke aftrap op symbolische locatie voor Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem
Op de middenstip van het stadion van FC Dordrecht werd op 25 september de start van de uitvoering van de nieuwe Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem met een feestelijke aftrap kracht bijgezet. Vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties zetten hun handtekening onder de samenwerking. Het doel? De kwaliteit van het leven, wonen, werken en studeren van inwoners en ondernemers in de regio te verbeteren.
De keuze voor de symbolische locatie voor de aftrap benadrukt de samenwerking en teamspirit die nodig is om de ambities van de Regio Deal te realiseren. Ruim 70 betrokken partijen zetten samen de schouders onder projecten die de regio op economisch, sociaal en ecologisch vlak vooruit moeten helpen. Het bedrag dat het Rijk hiervoor beschikbaar stelt is € 25 miljoen. Dit wordt minimaal verdubbeld door partners uit de regio.
Gezonde toekomstbestendige regio
“We staan nog altijd voor grote uitdagingen,” aldus burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem. “We werken hard aan het realiseren van bestaanszekerheid en kansengelijkheid voor inwoners in onze regio. Maar ook een gezonde en duurzame leefomgeving is belangrijk. Met de financiële impuls vanuit de Regio Deal willen we in nauwe samenwerking met alle partners deze zaken verder versterken en aanpakken.”
Vicevoorzitter Jan de Vries van Smart Delta Drechtsteden: “De Regio Deal biedt een unieke kans om onze regio een stevige impuls te geven. Denk aan mogelijkheden om inwoners weer mee te laten doen in de samenleving. De leefomgeving te verbeteren en de kwaliteit van de natuur en het water te versterken. En betekenisvolle stappen zetten in de overgang naar een schone, duurzame en circulaire economie, zoals schone schepen. Met alle betrokkenen bouwen we aan een gezonde en toekomstbestendige regio.”
Projecten
De projecten uit de Regio Deal richten zich de komende jaren op drie thema’s: bestaanszekerheid en kansengelijkheid, gezonde en verbonden oevers én inwoners en toegepaste innovatie voor een duurzame delta. Bestuursvoorzitter ROC Da Vinci Henrik Stevens: “Samen met de partners van onderwijs, overheid en bedrijfsleven in de regio staan ruim 20 projecten in de steigers die, na de start van de Regio Deal, onmiddellijk ten uitvoer kunnen worden gebracht. Zo dragen we ook vanuit het onderwijs bij aan de innovatiekracht en kansen in de regio.” Uiteenlopende projecten zijn gekoppeld aan de drie thema’s. Zo richt een van de projecten zich op het ondersteunen van werkzoekenden en werknemers bij het leren en verbeteren van de Nederlandse taal, zodat zij makkelijker een baan vinden en behouden. Ook wordt gewerkt aan een hoogwaardige snelfietsroute om woongebieden en locaties met bedrijvigheid beter met elkaar te verbinden. Dit zorgt voor een goede bereikbaarheid van de regio, minder CO2 uitstoot en een betere gezondheid. En wil één van de projecten de brandstofvoorziening van binnenvaartschepen met kleine stapjes verduurzamen. Zo willen ze overstappen naar de duurzame brandstof bio-methanol, in samenwerking met onder andere onderwijs en de industrie.
Op de middenstip van het stadion van FC Dordrecht werd op 25 september de start van de uitvoering van de nieuwe Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem met een feestelijke aftrap kracht bijgezet.
Meer 'werken en economie' nieuws
-
03-10-2024
Actieplan Maritieme Maakindustrie gaat van start in 2025
De maritieme maakindustrie is van groot strategisch belang voor zowel Nederland als de regio, vanwege onze sterke positie in de scheepsbouw en... Lees meer over Actieplan Maritieme Maakindustrie gaat van start in 2025
-
05-09-2024
Internationale interesse voor maritieme innovatieplannen regio Drechtsteden
De SMM-beurs (Scheepsbouw, machines en maritieme technologie) is de grootste in deze sector, met ruim 40.000 deelnemers uit 120 landen. Ruim 2000... Lees meer over Internationale interesse voor maritieme innovatieplannen regio Drechtsteden
-
02-09-2024
Wil je als bedrijf maatschappelijke impact maken? Schakel de hulp in van Stichting MBOD!
Wat houdt het label ‘Ondernemen met Impact’ in en hoe kun je aansluiten als partner? De oprichters vertellen je er graag meer over. Lees meer over Wil je als bedrijf maatschappelijke impact maken? Schakel de hulp in van Stichting MBOD!