In de regio Drechtsteden wordt gewerkt aan experimenten waarmee de kansen op een sociale huurwoning voor jongeren, daklozen en mensen met een vitaal beroep (politie, onderwijs en zorg) vergroot worden. Dit is één van de oplossingen die de woningnood in de regio tegen moet gaan.
In de regio Drechtsteden wordt gekeken naar een oplossing voor de woningnood: regels voor woonruimtes veranderen om kansen op een sociale huurwoning te vergroten.
De woningmarkt in de regio vraagt om een verandering wat niet van de een op de andere dag mogelijk is, vertelt Wethouder Wim van der Kruijff (Volkshuisvesting, CDA). Daarvoor zijn afspraken nodig met regiogemeenten en woningcorporaties. Hoe het concrete plan eruit komt te zien staat nog niet vast. Wel is het doel om grotere kansen te creëren voor jongeren, starters en actief woningzoekenden.
Mensen die in de regio Drechtsteden en Alblasserwaard een opvang- of begeleidingsinstelling verlaten moeten een grotere kans krijgen om een woning te vinden. Dat wordt onder andere mogelijk gemaakt door de eis te laten vervallen dat een persoon eerder in een zelfstandige woning heeft gewoond. Ook hoeven woningzoekenden nu maar één jaar in een gemeente inschreven te staan in plaats van drie jaar. "Zo zorgen we ook voor een betere doorstroming in de instellingen waardoor de wachtlijsten korter worden," aldus Kruijff.
Twee kamers verhuren in plaats van één
In de gemeente Dordrecht gaan de regels veranderen zodat meer woonruimte kan worden gecreëerd. Nadat de gemeenteraad instemt met het voorstel, mogen woningeigenaren in Dordrecht twee kamers verhuren aan één persoon per kamer. Momenteel geldt nog de regel dat het maar om één kamer gaat.
Ook de mogelijkheden voor kamerverhuur boven winkels in de binnenstad gaan veranderen. Het percentage kamerverhuur wordt verhoogd van 2 procent naar 10 procent. De beschikbare woonruimte die hierdoor vrijkomt is bedoeld voor alle doelgroepen.
Op de foto: Grotekerksbuurt in de binnenstad van Dordrecht.
Regels woningvorming versoepeld
Voor woningvorming blijft het aanvragen van een vergunning verplicht, maar worden de regels wel versoepeld. Creatieve ideeën voor woningvorming kunnen vaak niet worden uitgevoerd vanwege regels van de gemeente. In 2024 ontstond een discussie over een woningplan in de wijk Stadspolders waar een bewoner na zijn scheiding in zijn eentje in een woning op 166 vierkante meter woont. De bewoner gaf aan dat er meer dan voldoende ruimte was om deze ruimte te verhuren. Dit was niet mogelijk vanwege de toen nog geldende regels.
Een woning splitsen
Een andere bewoner deed een eerdere poging om zijn woning na zijn pensionering te splitsen. Zonder succes vanwege regels waarbij elke woning op die locatie twee parkeerplaatsen moet hebben. Op de oprit was er ruimte voor 'slechts' drie auto's. In plaats van de woning te splitsen heeft de bewoner zijn plannen aangepast en van de bovenste verdieping een appartement gemaakt. Volgens de regels mag dit wel.
Vastgoedondernemers uit Dordrecht pleiten ook voor meer mogelijkheden om kleinere woning te creëren. Studio's van 40 vierkante meter, atelier- of friendswoningen behoren tot de ideeën.