Geslaagde bijeenkomst Focusgroep Werkgeversonderzoek naar onbenut arbeidspotentieel
Een focusgroep (bestaande uit 20 werkgevers en werkgeversorganisaties) kwam op 19 december 2022 bijeen in Dordrecht om meer inzicht te krijgen in de knelpunten waar werkgevers en werkzoekenden tegen aan lopen en hoe deze partijen dichter bij elkaar te krijgen. Daarnaast is deze focusgroep ook onderdeel van het onderzoek naar onbenut arbeidspotentieel. Tijdens deze bijeenkomst zijn hier de eerste bevindingen over gedeeld.
Krapte op de arbeidsmarkt
Meer dan een kwart van de bedrijven in de regio ervaart problemen met krapte op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is er sprake van een onbenut arbeidspotentieel van ruim 20.000 mensen in de regio Drechtsteden. Mensen die wel aan de slag willen, maar de weg naar passend werk niet of onvoldoende weten te vinden.
Doel bijeenkomst
Het doel van de bijeenkomst was om meer inzicht te krijgen in de knelpunten waar werkgevers en werkzoekenden tegen aan lopen en hoe deze partijen dichter bij elkaar te krijgen. Dit in samenwerking met de Federatie Ondernemersverengingen Drechtsteden, Werkgevers Servicepunt Baanbrekend, Kickstart en Smart Delta Drechtsteden.
De eerste bevindingen van het onderzoek ‘onbenut aan het werk’ werden door dr. Fabian Dekker van onderzoeksbureau SEOR in het kort geïntroduceerd, om vervolgens met de 25 deelnemers te discussiëren over de belangrijkste drempels vanuit het bedrijfsleven en over mogelijke oplossingen om de personeelskrapte en het onbenut arbeidspotentieel aan te pakken.
Ruimte voor eigen ervaringen
Tijdens de bijeenkomst werden verschillende zorgen geuit en eigen ervaringen gedeeld over de invloed van personeelskrapte. Er werd onder andere gesproken over het belang van scholing en opleidings-(on)mogelijkheden, flexibele werktijden, salariseisen, onbekendheid van financiële regelingen en toekomstige aanpak om mismatches tegen te gaan. Ook werd er aandacht besteed aan het belang van een inclusieve werkomgeving, waarbij iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te benutten en hoe dit mee te nemen in sollicitatieprocessen.
De aanwezigen waren het erover eens dat het belangrijk is om samen te werken om het onbenut arbeidspotentieel boven water te krijgen en hoe deze groep beter te bereiken. Na het onderzoek willen de aangesloten werkgevers graag verder met de uitkomsten van het onderzoek- en concrete stappen gaan zetten om het onbenut (beter) in te zetten.
Vervolg
Het doel is om de uitkomsten van het definitieve onderzoeksrapport, dat eind januari verschijnt, integraal op te pakken en om ervoor te zorgen dat deze mensen zo snel mogelijk op de juiste plek terechtkomen (van A naar B). De uitkomsten van het onderzoek worden in een uitvoeringsprogramma meegenomen in verbinding met andere initiatieven, zoals “dichterbij dan je denkt, baas over je eigen toekomst” en de doorontwikkeling van Kickstart Drechtsteden.
Een focusgroep (bestaande uit 20 werkgevers en werkgeversorganisaties) kwam op 19 december 2022 bijeen in Dordrecht om meer inzicht te krijgen in de knelpunten waar werkgevers en werkzoekenden tegen aan lopen en hoe deze partijen dichter bij elkaar te krijgen.
Meer nieuws over Banen van nu en de toekomst
-
11-06-2025
Regio viert 10 jaar Innovation Award
De inschrijving voor de Scale Innovation Award 2026 is geopend! Ook deze bijzondere lustrumeditie biedt de innovatieprijs een podium aan regionale... Lees meer over Regio viert 10 jaar Innovation Award
-
06-06-2025
Samenwerken aan een sterke arbeidsmarkt: van verschillende visies naar gezamenlijke belangen
In een interview met Seyit Yeyden, een van de initiatiefnemers van De Beroepentuin, vertelt hij over zijn visie op samenwerking. De Beroepentuin is... Lees meer over Samenwerken aan een sterke arbeidsmarkt: van verschillende visies naar gezamenlijke belangen
-
02-06-2025
ZEDhub Community zet stappen naar emissieloze baggersector
Terugblik: op dinsdag 13 mei kwam de ZEDhub-community bij elkaar bij Boskalis in Papendrecht voor de halfjaarlijkse ZEDhub Community bijeenkomst om... Lees meer over ZEDhub Community zet stappen naar emissieloze baggersector