Binnen Smart Delta Drechtsteden werken bedrijfsleven, onderwijs en overheid onder meer aan een gezonde en sterke arbeidsmarkt, met passende banen voor de inwoners van de regio. We zijn trots op onze behaalde successen, maar kijken ook vooruit naar uitdagingen en kansen. Deze keer spraken we Seyit Yeyden over zijn visie op samenwerking. Seyit is een van de initiatiefnemers van de Beroepentuin – een initiatief dat een belangrijke rol speelt in het versterken van de regionale arbeidsmarkt.
In een interview met Seyit Yeyden, een van de initiatiefnemers van De Beroepentuin, vertelt hij over zijn visie op samenwerking. De Beroepentuin is een initiatief dat een belangrijke rol speelt in het versterken van de regionale arbeidsmarkt.
De rol van de Beroepentuin
De eerste Beroepentuin werd bedacht door Seyit en twee andere initiatiefnemers op de tribunes van het Sparta-stadion in Rotterdam, de stad waar Seyit zelf ook vandaan komt. Het doel? Werklozen, nieuwkomers en mensen die moeilijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt, een kans bieden op een opleiding en betaald werk. Via De Beroepentuin stoomt Seyit samen met andere begeleiders leerlingen klaar voor een baan. Op dit moment staat de energietransitie hierin centraal. Dit is een relevante sector waarbij veel handen nodig zijn, met name op uitvoerend niveau. In De Beroepentuin, op het Leerpark in Dordrecht, leren leerlingen bijvoorbeeld hoe ze een warmtepomp, laadpaal en zonnepanelen aansluiten.
Samen tot een mooie oplossing komen
Seyit: “Enerzijds zijn er veel mensen nodig om de energietransitie te realiseren, aan de andere kant zijn er mensen die heel graag aan het werk willen. Wanneer je dit met elkaar combineert, kom je tot een mooie oplossing.”
Focus op mensen die anders leren
“We richten ons vooral op personen die anders leren,” begint Seyit. “Mensen die niet de traditionele onderwijsroute hebben gevolgd, maar die wel willen werken en doorstromen naar een baan. Denk bijvoorbeeld aan ex-gedetineerden, statushouders, jongeren die liever met hun handen werken.” Ze volgen een praktijkgerichte opleiding van een paar maanden en kunnen daarna aan de slag bij bedrijven in de regio waar De Beroepentuin mee samenwerkt, bijvoorbeeld Eneco.
Samenwerken is business as usual
Seyit vindt de samenwerking in de regio fantastisch. “Het lijkt alsof iedereen niet anders gewend is. Dit geldt vooral voor de gemeentes, het bedrijfsleven en het onderwijs. De lijnen zijn kort en iedereen werkt resultaatgericht.” Seyit noemt specifiek de samenwerking met de Duurzaamheidsfabriek waar hij trots op is. De Beroepentuin en de Duurzaamheidsfabriek zijn gevestigd op het Leerpark in Dordrecht, dichtbij aandachtswijken als Crabbehof, Krispijn en Wielwijk. “De Beroepentuin is als een brug voor bewoners in deze wijken die een kans nodig hebben. Vanuit ons kunnen ze zich verder ontwikkelen en een diploma halen.”
Op de foto: bij De Beroepentuin in Dordrecht leren leerlingen onder andere om zonnepanelen aan te sluiten.
Het gezamenlijke belangen vinden
Seyit is in het verleden wethouder en ondernemer geweest. De Beroepentuin waar hij nu werkt, is weer een andere wereld. “Het bedrijfsleven heeft een andere snelheid en andere belangen dan het onderwijs en de overheid. Wat in de zakenwereld goed werkt, hoeft niet binnen de overheid te werken.” Seyit vertelt verder: “We spreken verschillende talen. De kunst is om de drie verschillende werelden bij elkaar te brengen en de overlappende doelstellingen te ontdekken.” Zelf past hij de SMS-methode toe wanneer hij een samenwerking aangaat: snappen, mening vormen en een standpunt innemen. “Door het standpunt van de ander te begrijpen, kun je je eigen mening vormen en een nieuw standpunt innemen.”
“Samenwerking kan alleen ontstaan door met elkaar het gesprek aan te gaan en transparant te zijn over elkaars belangen. Dat gaat al heel goed in de regio Drechtsteden.”
Hoewel Seyit tevreden is over de regionale samenwerking, ziet hij ook nog kansen voor verbetering. “We kunnen meer begrip hebben voor elkaars standpunten. En beter zoeken naar gezamenlijke belangen en deze versimpelen. Wil je dingen opgelost hebben, dan moet je het klein en concreet maken. In kleine stappen, zodat je geleidelijk resultaat ziet.”

Op de foto: leerlingen leren ook hoe ze laadpalen aansluiten. In de energietransitie is er steeds meer behoefte aan laadpalen om aan de toenemende vraag te voldoen vanwege meer elektrische auto's op de weg.
Kansen voor de Beroepentuin
Op de vraag r nog kansen in de regio liggen voor De Beroepentuin, antwoordt Seyit dat hij veel potentie ziet. “. De Beroepentuin zou kunnen meedenken over de energietransitie in de maritieme sector, waarbij fossiele brandstoffen vervangen worden door elektriciteit, om CO2-uitstoot te verlagen.”
Heb je vragen voor Seyit of wil je meer weten over De Beroepentuin en wat ze doen? Bezoek de website van De Beroepentuin via onderstaande button.
Naar De website van de Beroepentuin